Saturday, 5 January 2013

Keguguran di awal kehamilan FIBROID-CYST-PCOS


“Doktor, kenapa saya selalu keguguran?”

“Doktor, apa sebab janin saya tak dapat bertahan?’


“Doktor, apa yang patut saya lakukan agar kandungan saya tidak gugur?’


“Doktor, saya keguguran ni berpunca dari makanan ke?”


“Doktor, ada harapan lagi ke untuk saya hamil selepas ini?”


Keguguran di awal kehamilan adalah sesuatu yang kerap terjadi di kalangan wanita dan ramai pakar perubatan berpendapat bahawa keguguran adalah sebahagian dari proses pembiakan wanita yang normal. Kajian telah menunjukkan ramai di kalangan wanita yang tidak mengetahui mereka sebenarnya keguguran kerana ia terjadi terlalu awal. Kajian menunjukan 70% dari telur yang berjaya disenyawakan, gugur di awal kehamilan pada saat ujian air kencing masih belum positif.

Apabila saat ujian air kencing sudah positif, 1 dalam 5 kehamilan ini pula akan mengalami keguguran.
Walau bagaimanapun, keguguran pada mana-mana peringkat kehamilan boleh memberikan tamparan yang hebat terhadap anda lebih-lebih lagi apabila anda sudah mencuba sekian lama untuk hamil. Ramai yang tertanya-tanya mengapa ia terjadi dan tidak kurang juga yang cuba menyalahkan diri sendiri. Jesteru itu, amat penting untuk anda memahami bahawa, kebanyakkan dari sebab keguguran tidak dapat anda elakkan dan ia terjadi dengan sendiri.
Walaupun 10-20% keguguran tidak diketahui punca dan sebabnya, berikut adalah sebab yang kerap dikaitkan dengan keguguran


Kromosom yang tidak normal
Mengikut kajian perubatan, 60% daripada penyebab keguguran adalah disebabkan oleh kromosom yang tidak normal. Kromosom adalah struktur kecil di dalam sel yang membawa unsur-unsur genetik, dengan total 23 pasang, satu set dari ibu dan satu set dari bapa.
Kadang-kadang, apabila telur dan sperma bertemu, salah satu dari kromosom menjadi rosak dan embrio yang terhasil mempunyai kromosom yang tidak normal yang akan mengakibatkan keguguran.
Dalam kes yang sangat jarang, pasangan didapati mempunyai kecacatan pada kromosom mereka tetapi ketidaknormalan ini yang tidak memberi sebarang kesan negatif kepada diri mereka sendiri, tetapi boleh menyebabkan keguguran berulang sekiranya kehamilan berlaku.
Apa yang boleh anda lakukan

Jika anda mengalami keguguran pertama kali, jangan terlalu risau. Kemungkinan untuk anda hamil lagi dan melahirkan anak yang sihat adalah tinggi. Walau bagaimanapun, jika kehamilan kedua juga mengalami keguguran lagi, anda mungkin ingin mempertimbangkan samada tisu janin anda dihantar ke makmal untuk ujian kromosom. Sekiranya keputusan didapati normal, ujian-ujian yang lebih terperinci mungkin akan disarankan. Bagi mereka yang mengalami kromosom tidak normal, rujukan kepada pakar genetik mungkin akan disarankan.
Anda boleh menggunakan supplement shaklee berikut untuk mengelakkan keguguran berulang lagi..memperbaiki kromosom sama ada lelaki atau perempuan

Zinc ComplexKekurangan zinc merubah keadaan kromosom dlm tubuh badan dan boleh mengurangkan kadar kesuburan baik lelaki mahupun wanita. Zinc menggalakkan tubuh badan menggunakan secara efisien hormon estrogen dan progestron untuk wanita. Kekurangan zinc di awal kehamilan meningkatkan risiko keguguran. Bagi lelaki pula, zinc amat penting utk mengekalkan penghasilan hormone testosterone. Kekurangan zinc boleh mengurangkan bilangan sperma. Zinc ditemui dalam kepekatan yg tinggi di dlm sperma, dimana ianya diperlukan utk pembentukan bahagian luaran serta ekor sperma.

Vita-E Complex with Selenium
Vitamin E adalah salah satu anti-oksida yang membantu dlm mengatasi masalah kesuburan sama ada utk wanita mahupun lelaki. Fungsi anti-oksida ini dikatakan mampu menghasilkan sperma dan ovum yg lebih berkualiti. Terdapat kajian yg menunjukkan apabila pasangan yg melakukan prosedur IVF mengamalkan vitamin E, peratusan kejayaan prosedur tersebut meningkat dari 19% ke 29%.
Selenium juga salah satu anti-oksidan yang menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas. Selenium mengelakkan kerosakan kromosom, seterusnya membantu dlm mengurangkan risiko kecacatan janin dlm kandungan dan keguguran. Selenium juga membantu untuk memaksimakan penghasilan sperma dan menjadikan sperma bergerak lebih tangkas

Masalah ketumbuhan pada sistem peranakan
Masalah peranakan lain seperti Fibroid juga boleh mengganggu sistem peranakan anda dengan menghalang implantasi yang berkesan dan boleh menyebabkan keguguran. Penyakit endometriosis juga dikaitkan dengan keguguran kerana bahan kimia dari sista endometriosis adalah toksik terhadap janin dan boleh menyebabkan keguguran.
Apa yang boleh anda lakukan
Sekiranya pasti anda mengalami fibroid, pembedahan membuang fibroid yang dipanggil myomectomy mungkin akan disarankan. Jika endometriosis menjadi punca masalah anda, pembedahan membuang sista dan tisu-tisu endometriosis menjadi penting sekiranya anda ingin hamil semula.

Shaklee menyarankan 3 Vitamin asas untuk Antioksidan menghalang FIBROID DAN CYST
FIBROID adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang PALING SERING MELANDA WANITA dan ia BUKAN KANSER. Ramai wanita yang ada fibroid dalam rahimnya tanpa disedari, ia tidak menimbulkan apa2 simptom atau gejala. Bila meningkat umor empat puluhan , 30% wanita ada tumbuhan fibroid


Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)
Dalam kes PCOS, tahap ketidakseimbangan hormon menyebabkan ovulasi menjadi tidak teratur dan haid tidak menentu. Di samping terdedah kepada risiko kencing manis, PCOS juga menyebabkan pesakit kebal pada insulin dan menghalang lapisan endometrium menjadi matang dan tidak begitu reseptif terhadap tumbesaran janin. Ini boleh menjadi punca kepada keguguran berulang. Kajian menunjukkan 10-20 peratus wanita yang kerap gugur didapati mengalami PCOS.
 
Shaklee menyediakan GLA khas untuk pesakit PCOS
Anda boleh mengurangkan masalah ini, anda boleh mencuba GLA Shaklee. Apa itu GLA? Jom kita tengok..
 
 
 
 

GLA Complex pula merupakan Asid Linoleik Gama. Tentu anda pernah dengar Evening Primrose Oil (EPO) kan? Di Shaklee, EPO kami dikenali sebagai GLA Complex, malahan GLA ni jauh lebih baik dari EPO. Ini kerana selain mengandungi Asid Linoleik Gama, ia juga mengandungi minyak Borage, minyak benih bunga matahari dan juga Vitamin E , yang menjadikannya jauh lebih baik dari EPO di luar sana.
Antara kebaikkan GLA Complex:
 • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
 • Membantu meningkatkan kesuburan
 • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) – mudah marah, letih dan lesu sebelum dan semasa haid
 • Membantu dalam menangani menopus
 • Menguatkan kuku dan rambut
 • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
 • Membantu menangani ekzema
 • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
 • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
 • Menguatkan imuniti tubuh
 • Memperlahankan proses penuaan
 • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
 • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
 • Mengawal kolesterol
 • Untuk fungsi saraf
Sila hubungi saya lynn azlinawati 012-2518372
email; azlinawatijamaludin@gmail.com

credit to;irnawati
http://metrobestmom.blogspot.com/2013/01/keguguran-di-awal-kehamilan-fibroid.html

No comments:

Post a Comment