Wednesday, 23 January 2013

Home »,,»Amalan Terbaik Buat Ibu Mengandung

Amalan Terbaik Buat Ibu Mengandung

Amalan Terbaik Buat Ibu MengandungSebagai ibu tentunya kita mengharapkan dikurniakan cahayamata yang baik, pintar dan berakhlak mulia.Apa amalan yang boleh dilakukan ketika ibu sedang hamil.Di sini saya kongsikan artikel yang saya baca agar dapat kita jadikan amalan khususnya untuk ibu yang mengandung.


Antara Amalan Yang Boleh Dilakukan:Didikan di alam rahim -
Para pakar perubatan sependapat bahawa anak-anak boleh dididik menjadi cerdik dan berakhlak mulia sejak ia berada di alam rahim lagi.Apabila janin meningkat usia empat bulan, ibu mestilah sentiasa menjaga tingkah laku dalam setiap tindakannya.Di usia kandungan empat bulan ini lah roh ditiup ke atas janin.Pada waktu ini janin sudah boleh mendengar dan mengamati apa yang berlaku di persekitarannya.

Jaga Tingkah Laku -
Emosi ibu biasanya mudah terganggu atau tidak stasbil.Namun ibu haruslah bijak mengawal emosi dan menjaga tutur kata dan tingkah laku.Sentiasa ingat bahawa anak di dalam kandungan sentiasa mendengar suara persekitarannya.Oleh itu tuturkan dan perdengarkan perkara kebaikan sepanjang kehamilan.Tujuannya agar anak dapat mendengarinya sekaligus mewarisi sifat-sifat kebaikan itu.

Beribadah -
Apabila ibu dan ayah rajin beribadah, insyaAllah anak yang bakal dilahirkan juga akan mewarisi sifat itu.Anak yang dilahirkan dalam suasana tetap beribadah akan menunjukkan kesungguhannya untuk menjejaki sifat ibu dan ayah yang sentiasa mengikuti perintah Allah s.w.t . Harapan kita sebagai ibu dan ayah tentunya mahu anak kita menjadi anak yang soleh dan solehah yang bertakwa.

Komunikasi -
Selain tidak meninggalkan solat, ibu yang mengandung juga disarankan untuk mengucapkan kalimah-kalimah yang baik.Berbisiklah pada bayi di dalam kandungan dengan kalimah-kalimah suci memuji Allah.Perbanyakkan zikrullah mudah-mudahan anak di dalam kandungan mendengar dan mendoakan yang terbaik buat ibu dan ayahnya.

Membaca Al-Quran -
Perbanyakkan bacaan Al-Quran, bertahlil, berzikir, berselawat, berdoa dan amalan sunat yang lain agar cahayamata yang dilahirkan menjadi anak yang baik akhlak, tingkah lakunya dan semoga menjadi anak yang soleh dan solehah.
Antara Surah Amalan Terbaik Ketika Mengandung :

  1. Surah Al-Fatihah
  2. Surah Ayatul Kursi
  3. Surah Yaasin
  4. Surah Yusuf
  5. Surah Maryam
  6. Surah Luqman

Selain menjaga tingkah laku dan memperbanyakkan amalan-amalan sunat, ibu yang mengandung perlulah mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang tempoh kehamilan.


Semoga perkongsian ini bermanfaat sila lawati ke link ini untuk ketahui lebih info menarik...
Amalan Kurangkan Risiko Bayi Muntah


sumber dan rujukan : majalah pa&ma Januari 2012
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hubungi saya untuk pertanyaan lynn azlinawati 012-2518372
Sila ke page saya  cahayaqasehaidil.blogspot.com
No comments:

Post a Comment